Το καστορέλαιο είναι πασίγνωστο για τις καθαρτικές του ιδιότητες, αλλά έχει και μια σειρά ενδιαφέρουσες χρήσεις που ίσως δεν γνωρίζετε και αξίζει να μάθετε. Παρόλο που οι ιατρικές αρχές τονίζουν ότι σε πολύ μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι τοξικό, η χρήση του στην παραδοσιακή ιατρική είναι μακροχρόνια. Μάθετε για τα οφέλη του καστορέλαιου – θα μπορέσετε να τα εκμεταλλευτείτε πολύ εύκολα.
Με το καστορέλαιο μπορείτε να θεραπεύσετε μια μεγάλη σειρά ασθενειών. Η πιο γνωστή του χρήση είναι ως καθαρτικό, αφού ανακουφίζει άμεσα από τη δυσκοιλιότητα. Το καστορέλαιο επίσης μειώνει τους πόνους, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, θεραπεύει τις πληγές της επιδερμίδας και λειτουργεί σαν πανίσχυρο αντιβιοτικό και μυκητιοκτόνο.
Το καστορέλαιο προέρχεται από τους σπόρους – γνωστούς και ως φασόλια – του φυτού ρετσινολαδιά, που έχει επιστημονικό όνομα Ricinus communis, Ρίκινος ο κοινός. Αποτελείται από λιπαρά οξέα, 90% των οποίων είναι ρικινολεϊκά οξέα. Θεωρείται ότι αυτά ακριβώς ευθύνονται για τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες του καστορέλαιου. Η ρετσινολαδιά προέρχεται από την Ινδία και σε μερικές γλώσσες ονομάζεται και «παλάμη του Χριστού», αφού λέγεται ότι τα φύλλα του θυμίζουν τα χέρια του Χριστού. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που αποδίδονται τόσες θεραπευτικές ιδιότητες στο καστορέλαιο.
Πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποίησαν τη ρετσινολαδιά στα βάθη των αιώνων, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Αφρικανοί, οι Αρχαίοι Έλληνες και γενικότερα διάφοροι λαοί της Ευρώπης και της Αφρικής. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, κυρίως στη βιομηχανία υφασμάτων. Στη Ρωσία το εφαρμόζουν σε μηχανήματα, μιας που το κλίμα είναι ιδιαίτερα κρύο και το καστορέλαιο είναι ιξώδες και δεν παγώνει. Άλλες μη θεραπευτικές χρήσεις του περιλαμβάνουν τα εξής: πρόσθετο τροφίμων, καλλυντικά φροντίδας της επιδερμίδας και καλλωπισμού, βιομηχανία ελαστικών, βερνίκια, βαφές, περιποίηση δερμάτινων επιφανειών κλπ.
Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα μέρη του σπόρου της ρετσινολαδιάς είναι θανατηφόρα εάν τα καταναλώσετε με οποιονδήποτε τρόπο ή τα καταπιείτε. Οι σπόροι δεν είναι έτοιμοι προς κατανάλωση παρά μόνο αφού υποστούν την ειδική διεργασία απομάκρυνσης του ελαίου τους. Μην ανησυχείτε, το καστορέλαιο είναι εντελώς ασφαλές, αφού οι τοξίνες περιέχονται μόνο στους ωμούς σπόρους του φυτού.
Οι παρενέργειες της κατανάλωσης ωμών σπόρων του ρίκινου του κοινού είναι: αλλεργικές αντιδράσεις στην επιδερμίδα και εντερικές διαταραχές που προκαλούνται από ερεθισμό των τοιχωμάτων του εντέρου. Το καστορέλαιο δεν συνιστάται σε όσους υποφέρουν από κράμπες, έλκη, αιμορροΐδες, πρόπτωση πρωκτού, όπως και όσους πρόσφατα έκαναν εγχείρηση.
Οι εξαιρετικές ιδιότητες του καστορέλαιου περιλαμβάνουν τα εξής:
Θα χρειαστείτε:
2 κ.σ. λάδι αργκάν
2 κ.σ. ηλιέλαιο
2 κ.σ. καστορέλαιο
2 κ.σ. σιτέλαιο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο νερολί
Ψιλοκομμένη φλούδα από 1 λεμόνι
Οδηγίες
Ρίξτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Βάλτε τα σε βαζάκι και αφήστε το για 10-15 μέρες. Σουρώστε περνώντας από γάζα και αποθηκεύστε το σε φιμέ μπουκαλάκι.
Ιδιότητες: Το λάδι αργκάν είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος. Τα συστατικά του διατηρούν το τέλειο σχήμα του στήθους και προσθέτουν απαλότητα στην επιδερμίδα. Για να γίνει πλήρης θεραπεία, θα χρειαστούν περίπου 3-4 μήνες συνεχούς εφαρμογής. Θα σας χαρίσει σφριγηλότητα στο στήθος.
πηγή https://meygeia.gr