Περιγραφή
Φύτρα Άλφα Άλφα 120gr SONNENTOR
Το Alfalfa είναι μία από τις πιο πλούσιες τροφές σε χλωροφύλλη, συμβάλλοντας στην υγεία και την ενεργητικότητα τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων καθώς γερνούν. Είναι μία εξαιρετικά αλκαλική τροφή και έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές ασθένειες. Συγκεκριμένα, το Alfalfa:
Για να καλλιεργήσετε φύτρα αλφάλφα στην κουζίνα σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 20-50 γραμμάρια σπόρους αλφάλφα
- Σουρωτήρι
- Ευρύχωρο δοχείο ή γυάλινο βάζο
- Άσπρο πανί αραιής ύφανσης ή γάζα
- Λάστιχο για στερέωση
Βήματα:
-
Πλύσιμο σπόρων:
- Πλύντε καλά τους σπόρους που θα χρησιμοποιήσετε.
- Βάλτε την ποσότητα των σπόρων (20-50 γραμμάρια) σε ένα πιάτο.
- Ξεδιαλέξτε και αφαιρέστε τους σπασμένους ή όσους έχουν στίγματα.
- Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύντε τους με άφθονο χλιαρό νερό.
-
Προετοιμασία δοχείου:
- Απλώστε τους σπόρους στον πάτο ενός ευρύχωρου δοχείου ή σε ένα γυάλινο βάζο.
- Το δοχείο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για εύκολη κυκλοφορία του αέρα και να υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν τα φύτρα.
-
Μούλιασμα σπόρων:
- Βάλτε το δοχείο κάτω από τη βρύση και αφήστε το νερό να τρέξει χωρίς πίεση για τουλάχιστον ένα λεπτό.
- Οι υγιείς σπόροι θα μείνουν στον πάτο ενώ οι ακατάλληλοι θα αποβληθούν.
- Η ποσότητα νερού που θα απομείνει στο δοχείο πρέπει να είναι 4-5 δάχτυλα πάνω από το επίπεδο των σπόρων.
- Σκεπάστε το δοχείο με ένα άσπρο πανί αραιής ύφανσης (ή γάζα) και σταθεροποιήστε το με ένα λάστιχο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάζο με ειδικό καπάκι (με σίτα).
- Αφήστε τους σπόρους να μουλιάσουν στο νερό, σε σκοτεινό μέρος, με θερμοκρασία 15-25 βαθμούς Κελσίου για 6-12 ώρες.
-
Ξέπλυμα σπόρων:
- Μετά το μούλιασμα, αναποδογυρίστε το βάζο για να αδειάσει το νερό.
- Ξεπλύντε τους σπόρους με χλιαρό νερό, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:
- Τοποθετήστε το στόμιο του βάζου, κλεισμένο όπως είναι με τη γάζα, στο τρεχούμενο νερό της βρύσης.
- Αναποδογυρίστε το βάζο με προσοχή μέχρι να αδειάσει όλο το νερό.
-
Επαναλαμβανόμενα ξεπλύματα:
- Οι σπόροι χρειάζονται ξέπλυμα 2 φορές την ημέρα για τις πρώτες 2-3 ημέρες.
- Μετά από αυτό, 1 φορά την ημέρα είναι αρκετή.
- Μετά από κάθε ξέπλυμα, οι σπόροι πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος σκοτεινό (π.χ., σε ντουλάπι ή σε μπουφέ).
-
Ανάπτυξη φύτρων:
- Συνεχίστε να ξεπλένετε τους σπόρους για 3-5 ημέρες (ανάλογα με τον σπόρο) μέχρι τα φύτρα να φτάσουν τα 3-4 εκ. μήκος.
- Όταν τα φύτρα μεγαλώσουν στο επιθυμητό ύψος, είναι έτοιμα για κατανάλωση.
- Μην τα αφήσετε πάνω από 7 ημέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
Συντήρηση:
- Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά συστατικά των φύτρων, καταναλώστε τα αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε.
- Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα αφού τα βγάλετε από το δοχείο και τα τοποθετήσετε σε ειδικό σακουλάκι ψυγείου.
Διατροφικά Χαρακτηριστικά του Alfalfa (Ανά 100 γραμμάρια)
- Ενέργεια: 134 kJ / 32 kcal
- Λιπαρά: 0.7g
- Υδατάνθρακες: 2.2g
- Πρωτεΐνες: 4.0g
- Εδώδιμες Ίνες: 1.6g
- Αλάτι: 0.01g
Το Alfalfa είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και λιπαρά, και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και ίνες. Αυτά τα διατροφικά χαρακτηριστικά το καθιστούν ιδανικό για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, να βελτιώσουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών.