BLOG

09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Καλές πηγές λίπους !

0 comments 0 share
Τα λίπη στη διατροφή μας είναι απαραίτητα για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία  του οργανισμού. Tο 15-30% των καθημερινών ενεργειακών μας προσλήψεων θα πρέπει να αποτελείται από αυτά.

Ωστόσο,η ποσότητα και το είδος των λιπαρών που χρειαζόμαστε καθημερινά εξαρτάται από την φυσική κατάσταση του καθενός,το φύλο και την ηλικία του.

Τα λίπη παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή

Χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας. Το 1 g λίπους παρέχει κατά τον καταβολισμό του 9 kcal, ποσό ενέργειας διπλάσιο από αυτό που αποδίδουν οι πρωτείνες και τα ζάχαρα (4 kcal/g)
Αποτελούν μέσο αποταμίευσης της ενέργειας σε διάφορα σημεία του οργανισμού
Είναι κύριο συστατικό  παραγωγής της κυτταρικής μεμβράνης και διαφόρων ορμονών που έχουν σοβαρές λειτουργίες στον οργανισμό μας, όπως στη λειτουργία της καρδιάς, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στο νευρικό σύστημα
Bοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος
Προστατεύουν τα όργανα του ορανισμού από βίαιες αναταράξεις και κραδασμούς-τα περισσότερα όργανα
Αποτελούν το φορέα λιποδιαλυτών βιταμινών(A,D,E,K). Όταν στην διατροφή μειώνουμε τα λίπη υποβαθμίζουμε την πρόσληψη των λιποδιαλυτών βιταμινών

Βασικές κατηγορίες λιπαρών

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες λιπαρών – τα ακόρεστα και τα κορεσμένα (τα οποία διασπώνται σε υπο-κατηγορίες) και τα συναντάμε συχνά ως καλά και κακά λιπαρά.

Η διατροφική σύσταση για τα λιπαρά είναι ότι το 90% της κατανάλωσης τους θα πρέπει να προέρχεται από πηγές ακόρεστων λιπαρών.


Τα κορεσμένα ή κακά λιπαρά μαζί με τα trans έχουν συνδεθεί με την αύξηση της χοληστερόλης. Για αυτό και προτείνεται η λήψη αυτών να αποτελεί το 10% των ημερήσιων λιπαρών.

Tα καλά λιπαρά  έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν τόσο στη μείωση της χοληστερόλης, όσο και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα ακόρεστα λιπαρά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες ωφέλιμων λιπαρών οξέων, τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα.

Καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών

το ελαιόλαδο
οι ελιές
το αβοκάντο
και οι περισσότεροι ξηροί καρποί και κυρίως τα βραζιλιάνικα καρύδια
φυστικοβούτυρο

Aπό τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των τροφίμων ιδιαίτερο ενδιαφέρον από διατροφική άποψη παρουσιάζουν τα ω-3 και τα ω-6. Ασκούν ευργετική επίδραση στη ρύθμιση της πηκτικότητας του αίματος και στην καταπολέμηση των φλεγμονών του οργανισμού.

Καλές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων

τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η τσιπούρα και οι σαρδέλες, το σκουμπρί 
φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο, το λινέλαιο το καλαμποκέλαιο
ξηροί καρποί όπως τα πεκάν αλλά και τα καρύδια
σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, σπόροι chia

Στο καθημερινό σας διατροφολόγιο προτιμήστε λιπαρές ύλες που είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Επιδιώξτε να καταναλώνετε καθημερινά ξηρούς καρπούς και σπόρους και  τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρι !


πηγή :  
Υγιεινή Διατροφή, Ευεξία & Υγεία - Diatrofi.gr

Σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα!