BLOG

14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Πεντανόστιμα σπιτικά μελομακάρονα!

0 comments 0 share
Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι ήδη στη θέση τους. Τα φωτάκια άναψαν, τα
γράμματα στον Άη Βασίλη ταχυδρομήθηκαν για ακόμη μια χρονιά και τα
γλυκά της εποχής άρχισαν ήδη να μυρίζουν υπέροχα!
Ο βασιλιάς των Χριστουγεννιάτικων γλυκών στην χώρα μας είναι τα
μελομακάρονα!
Αναρωτιέστε από που προέρχεται τ’ όνομα τους και γιατί τα φτιάχνουμε μόνο
κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών;

Ε λοιπόν όσο απίστευτο κι αν ακούγεται το όνομα έχει σχέση με το φαγητό
που έτρωγαν παλιά μετά από κηδείες! Η ετυμολογική ρίζα τους προέρχεται
από τη μακαρία, ένα είδος άρτου ή πίτας που πρόσφεραν για την ανάπαυση
της ψυχής του νεκρού, γνωστό και ως ψυχόπιτα. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς
η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού για να γίνει το σημερινό
μελομακάρονο. Σε κάποια χρονική στιγμή πάντως άρχισε να
προσφέρεται μαζί με μέλι και καρύδια και καθιερώθηκε ως το κατ’ εξοχήν
χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ελλάδας.


Τα καρύδια και το μέλι θεωρούνταν από την αρχαιότητα σύμβολα ευζωίας,
δημιουργίας και γονιμότητας. Με λίγα λόγια ό,τι επιθυμούμε όλοι να μας φέρει
κάθε νέο έτος! Γι’ αυτόν το λόγο, λοιπόν, ετοιμάζουμε μελομακάρονα και τα
τρώμε μόνο τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Κι επειδή αυτά τα γλυκά είναι πάντα επιτυχημένα αν η συνταγή προέρχεται
από κάποιον καταξιωμένο και έμπειρο στο είδος του Chef, ζητήσαμε από τον
Pastry Chef Δημήτριο Μακρυνιώτη να μοιραστεί μαζί μας την συνταγή και τα
μυστικά για τα πιο ¨Pro¨ μελομακάρονα !
Όπως πάντα δεν χορταίνουμε να τον ακολουθούμε σε κάθε του γλυκό ταξίδι
γεμάτο με παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες συνταγές ζαχαροπλαστικής για
μικρούς και μεγάλου!

Μελομακάρονα (χωρίς σιμιγδάλι)

Υλικά
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 430 ml ελαιο καρυδας
  •  150 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  •  60 ml νερό
  •  200 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  4 γρ. σόδα
  •  1/4 κ.γ γαρύφαλλο
  •  1 κ.γ κανέλα
  •  Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για το σιρόπι  Φλούδες από ένα πορτοκάλι
Για το γαρνίρισμα  

Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι και
ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει μία βράση(η κανέλα να είναι
σπασμένη).
Έπειτα, κατεβάζουμε το κατσαρολάκι μας από τη φωτιά και προσθέτουμε το
μέλι ενώ ανακατεύουμε.
Αμέσως μετά, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα
Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα στερεά υλικά για τα μελομακάρονα , μαζί με τα
ξύσματα από τα δυο πορτοκάλια και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Αμέσως μετά, σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά  και τα
ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά υλικά μας, τα  προσθέτουμε σιγά σιγά στο
μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε καλά με το χέρι και σταυρωτά (πάνω
,κάτω, αριστερά, δεξιά), μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι.
Έπειτα αδειάζουμε το ζυμάρι στο τραπέζι και με γρήγορες κινήσεις
φτιάχνουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε, προσέχοντας να
έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, ώστε να ψηθούν όλα το ίδιο.
Προαιρετικά, μπορούμε να πιέσουμε τη μια πλευρά του μελομακάρονου με
μια σίτα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα απλό σχέδιο.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί όπου πριν έχουμε στρώσει
αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στις αντιστάσεις,
στους 190-200 βαθμούς, για 20 έως 25 λεπτά αναλόγως το μέγεθος και το
πόσο τραγανά τα θέλουμε.
Σιρόπιασμα
Αμέσως αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, παίρνουμε την
κατσαρόλα με τα κρύο σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τοποθετούμε μέσα
όσα μελομακάρονα χωράει η κατσαρόλα μας, ώστε να τα σκεπάζει το σιρόπι.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα
θέλουμε: 1 λεπτό για ελαφρώς σιροπιασμένα, 1,5-2 λεπτά για μέτρια
σιροπιασμένα και πάνω από 2 λεπτά για πολύ σιροπιασμένα.
Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα
που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να
στραγγίξουν καλά και γαρνίρουμε με όσο μέλι και τριμμένα καρύδια
επιθυμούμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
 

Σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα!