|
Καλάθι 0
Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 2314 01 36 10

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

01/11/2023
από pure-natural.gr
Οι ξηροί καρποί βρίσκονται στον πυρήνα της υγιεινής διατροφής προσφέροντας πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά αλλά και διάφορα θρεπτικά συστατικά. Συγκαταλέγονται στις πλέον ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό. Βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή, ενώ προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.
Ακόμη και αν τους αποφεύγετε λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, είναι χρήσιμο να τους εντάξετε στο διατροφολόγιό σας, αρκεί βέβαια να είναι ισορροπημένο. Προτιμήστε τους ανάλατους και μη επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς γιατί η επεξεργασία αλλοιώνει τις ευεργετικές τους ιδιότητες.






Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα θρεπτικά συστατικά τους:
  • υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν τα φιστίκια, τα φιστίκια Αιγίνης, τα κάσιους και τα αμύγδαλα.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν τα  Macadamias, τα καρύδια Βραζιλίας, τα κοινά καρύδια και το κουκουνάρι.
  • υψηλά ακόρεστα λιπαρά βρίσκουμε στα φουντούκια, τα Πεκάν, τα καρύδια Βραζιλίας κα το κουκουνάρι.
  • Υψηλούς υδατάνθρακες περιέχουν τα Πεκάν.


 
Tι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό μας αν εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο ξηρούς καρπούς;
Βελτιώνονται τα επίπεδα LDL, HDL και ολικής χοληστερόλης
Σύμφωνα με μια έρευνα του FOOD REVIEWS INTERNATIONAL , η κατανάλωση 50 με 100 γρ ξηρών καρπών από άτομα με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της τιμής της LDL (κακής χοληστερόλης) , ενώ ταυτόχρονα οδήγησε στην αύξηση των επιπέδων της HDL ( καλής χοληστερόλης).
Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων (γνωστή και ως αθηροσκλήρωση) και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τι προσφέρει όμως κάθε ένας από αυτούς;


Καρύδια



Από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια περιέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, διαδικασία που αποτελεί πρωταρχικό στάδιο της αθηροσκλήρωσης. Βελτιώνουν επίσης τη λειτουργία των ενδοθηλίων των αγγείων. Σχετική μελέτη έδειξε πως μια χούφτα καρύδια ημερησίως, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων. Μια χούφτα (30 γρ.) καθαρισμένα καρύδια έχουν 185 θερμίδες.


Αμύγδαλα




Πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Μία χούφτα (30 γρ.) αμύγδαλα, περιέχει 165 θερμίδες, 9 γρ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και προμηθεύει το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε.

Φιστίκια




Εξαιρετική πηγή δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β (της νιασίνης και του φυλλικού οξέος). Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης, βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης και προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη. Τα 30 γρ. αράπικα φιστίκια έχουν 160 θερμίδες, ενώ τα Αιγίνης 167 θερμίδες, αντίστοιχα.


Φουντούκια




Πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη. Μια χούφτα φουντούκια έχουν 177 θερμίδες.


Πασατέμπος-Κολοκυθόσποροι ωμοί





Οι σπόροι κολοκύθας εμφανίζουν ένα εξαιρετικά θρεπτικό προφίλ αλλά είναι και πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Ε. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύουν τα κύτταρα σου ενώ μειώνουν τη φλεγμονή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σου από πολλές ασθένειες καθώς επίσης και στην προώθηση της καλής υγείας της επιδερμίδας σου.
 
 Πότε δίνουμε ξηρούς καρπούς στα παιδιά;



Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής άλλαξε πρόσφατα την πολιτική της που πρότεινε να αποφεύγετε τις τροφές με ξηρούς καρπούς μέχρι την ηλικία των 3. Τώρα προτρέπει τους γονείς να δώσουν προϊόντα με ξηρούς καρπούς στα μωρά, γεγονός που ίσως βοηθήσει στην αποφυγή μελλοντικής αλλεργίας. Είναι προφανές ότι δεν δίνουμε στο παιδί ολόκληρα κομμάτια καρπών ούτε μεγάλες κουταλιές φιστικοβούτυρου μέχρι τα 4, καθώς αποτελούν κινδύνους για πνιγμό.
Μην του δώσετε ξηρούς καρπούς αν είναι κρυωμένο ή άρρωστο. Κάντε το πρωί και σε μία μέρα που θα είστε συνέχεια μαζί, ώστε να παρακολουθήσετε τυχόν συμπτώματα αλλεργίας. Ετοιμάστε μία βρεφική μερίδα, όπως είναι τα 2 κουταλάκια του γλυκού  κρεμώδους  φιστικοβούτυρου  ή αμυγδάλου σε σκόνη και ανακατέψτε το 3 κουταλιές της σούπας πουρέ φρούτων ή λαχανικών.
Δώστε του να δοκιμάσει λίγο και περιμένετε για 10 λεπτά. Αν δεν υπάρξει αλλεργική αντίδραση, δώστε του την υπόλοιπη μερίδα.
 
Πως διατηρούνται οι ξηροί καρποί;




Οι ξηροί καρποί πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος σε κάποιο ντουλάπι, μακριά από το φως του ήλιου και τη θερμότητα. Ιδανικός τρόπος  αποθηκευσης είναι τα γυαλινα αεροστεγη σκεύη και αν σκοπεύετε να μην τους καταναλώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα, βάλτε τους στο ψυγείο. Σε κάθε περίπτωση το ψυγείο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η ιδανική επιλογή!
 
 
 
 
Ποια είδη μπορούμε να τρώμε καθημερινά;
Σε γενικές γραμμές, κάθε τύπος ξηρών καρπών προσφέρει διαφορετικές ποσότητες και είδη θρεπτικών συστατικών, επομένως συνιστάται η κατανάλωση ποικιλίας ξηρών καρπών, ωστόσο το μέγεθος της μερίδας των ξηρών καρπών που τρώμε έχει σημασία διότι αν και είναι θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία, παραμένουν γεμάτοι θερμίδες.
Στο https://www.pure-natural.gr θα βρείτε όλη την ποικιλία ξηρών καρπών που επιθυμείτε! Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο γίνεται πάντα με την βοήθεια ενός ειδικού.
To Pure Natural δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες
 
Bagtzoglou Efpraxia,
Biomedical scientist