BLOG
Ταραξάκο ένα θαυματουργό βότανο από το φαρμακείο της φύσης!!!
Πρόκειται για ένα βότανο που μας χαρίζει πλουσιοπάροχα η ελληνική ΦΎΣΗ. Είναι γνωστό και ως πικραλίδα και οι ιδιότητες του είναι ευεργετικές για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Ταραξάκο: Ιστορία και παράδοση
Το ταραξάκο χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, σε όλο τον κόσμο, ως πολύπλευρο θεραπευτικό βότανο στην Κινέζικη Ιατρική, στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ινδιάνικη θεραπευτική κλπ. Συγκεκριμένα, οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν πολύ για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Οι Άραβες γιατροί Ραζές και Αβικέννιος το αναφέρουν συχνά στα συγγράμματά τους και γνώριζαν για τις διουρητικές του ιδιότητες.
Οι Κινέζοι γιατροί συνιστούσαν το ραδίκι, από αρχαιοτάτων χρόνων, για τη θεραπεία κρυωμάτων, πνευμονικών προβλημάτων και πολλών άλλων παθήσεων.
Κατά το Μεσαίωνα, οι Ευρωπαίοι πίστευαν στο «Δόγμα των Συνταγογραφήσεων» σύμφωνα με το οποίο, οποιοδήποτε φυτό είχε κιτρινωπό χρώμα συνδεόταν με τη χολή και θεωρείτο φάρμακο για το συκώτι. Για το λόγο αυτό, το ραδίκι είχε τη φήμη ότι θεράπευε τον ίκτερο και τις χολολιθιάσεις. Περιέχεται σε όλα τα βιβλία βοτανοθεραπευτικής του Μεσαίωνα.
Ιδιότητες
Συμβάλλει στην ανακούφιση από πρηξίματα, ήπιες ουρολοιμώξεις και παθήσεις της ουροδόχου κύστης και των νεφρών εξαιτίας της διουρητικής ιδιότητας του βοτάνου. Συνίσταται για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη καθώς μέσω της διούρησης εμποδίζεται η εναπόθεση σακχάρων στα νεφρά και μειώνονται σημαντικά τα επίπεδά τους στο αίμα. Το κάλιο που χάνει ο οργανισμός μας από τη συχνή ούρηση αναπληρώνεται από το ίδιο το βότανο.
ΒΑΣΙΚΈΣ ΔΡΆΣΕΙΣ
- διουρητικό
- αποτοξινωτικό
- Πικρό τονωτικό
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Planta Medica το 1974 ,επιβεβαιωσε ότι τα φύλλα του ταραξάκου είναι ισχυρά διουριτικά ,αν και ο ακριβής τρόπος δράσης δεν έιναι κατανοητός.ΑΝΤΊΘΕΤΑ από πολλά συμβατικά διουρητικά ,τα οποία προκαλούν απώλεια καλίου ,τα φύλλα του ταραξάκο περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου,παρέχοντας στον οργανισμό καθαρό αυτο το ιχνοστοιχεία .
Ρίζα - Γερμανική έρευνα που δημοσιεύθηκε το1959 ,έδειξε ότι η ρίζα έχει σημαντική καθαραστική δράση στο συκώτι και ότι διεγείρει την παραγωγή της χολής . Είναι επίσης ήπιο πικρό τονωτικό και καθαρτικό
Παρενέργειες
Το ταραξάκο είναι από τα πιο ασφαλή βότανα δίχως παρενέργειες. Ωστόσο, όπως και σχεδόν για κάθε φυτό ή βότανο, έχουν παρατηρηθεί και σε αυτό ελάχιστες περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα κατά τη λήψη του.
Σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί στα αγριόχορτα, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό για να σας καθοδηγήσει ορθά σχετικά με τη λήψη του.
Ακόμη, δεν συνιστάται η κατανάλωσή του από άτομα που υποφέρουν από κολικό νεφρού και λοιπά προβλήματα με τη νεφρική τους λειτουργία, αλλά και από τους λαμβάνοντες φαρμακευτική αγωγή, από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες (για προληπτικούς λόγους).
.

Αφήστε το σχόλιό σας