|
Καλάθι 0
Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 2314 01 36 10

Αμύγδαλα Ωμά: Ιδιότητες & Οφέλη στην Υγεία μας!!

29/01/2024
από pure-natural.gr
Πρόκειται για μία τροφή, η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας και μας βοηθάει σε πολλές παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα, οι αναπνευστικές διαταραχές, ο βήχας, οι καρδιακές διαταραχές, η αναιμία, η ανικανότητα, και ο διαβήτης. Επίσης βοηθά στη διατήρηση υγιών μαλλιών, την περιποίηση του δέρματος (ψωρίαση), και στην οδοντιατρική φροντίδα.
Τα αμύγδαλα βρίσκονται σε μέρη όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Συρία, η Ιορδανία και το Ισραήλ. Αυτή η εξαιρετικά θρεπτική τροφή είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Σε σύγκριση με όλες τους άλλους ξηρούς καρπούς, είναι εκείνος που συσκευάζεται χωρίς να χάσει κάποιο από τα θρεπτικά και ευεργετικά συστατικά του.

 

Αμύγδαλα Ωμά Ιδιότητες

Υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά
 
Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. «Σε κάθε μερίδα αμυγδάλων των 30 g, μπορείτε να πάρετε 6g φυτικής πρωτεΐνης, 4 γραμμάρια ινών, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνη Ε και πολλά απαραίτητα μέταλλα», λέει η Traylen.
 
Στα αμύγδαλα θα βρείτε επίσης περίπου το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγνησίου, σχεδόν το 10% της ΣΗΔ ψευδαργύρου, το 25% της πρόσληψης βιταμίνης B2 και το 7% της βιταμίνης Β3 σας, καθώς και περίπου 5% της ανάγκης σας για κάλιο.
 
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
 
Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. «Το οξειδωτικό στρες θεωρείται ότι παίζει ρόλο σε διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Πάρκινσον», λέει η Traylen.
 
Μία μερίδα 30 γραμμαρίων, σας παρέχει περίπου το 50 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε, προσθέτει. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της
 
 
ιδιότητας των αμυγδάλων συγκεντρώνεται στη φλούδα, οπότε αποφύγετε τα καθαρισμένα αμύγδαλα για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη.
 
 
Υγιεινά λιπαρά
 
Ενώ τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αποτελούνται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία περιλαμβάνουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.
 
«Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης λινελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα», λέει η Traylen.
 
 
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 
Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές ίνες διασπώνται σε μια ουσία που μοιάζει με γέλη στο παχύ έντερο και επιβραδύνει την πέψη, ενώ οι αδιάλυτες ίνες παραμένουν άθικτες καθώς κινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και βοηθούν να μαλακώσει το επίστεγο.
 
 

Αμύγδαλα Ωμά Οφέλη 

 Μειώνουν το κοιλιακό λίπος


Το λίπος στην κοιλιά περιβάλλει τα όργανά σου και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Penn State σε 52 ενήλικες με αυξημένη LDL (κακή) χοληστερόλη, διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν 40gr αμύγδαλα ημερησίως για έξι εβδομάδες, μείωσαν το λίπος της κοιλιάς και την περιφέρεια της μέσης τους περισσότερο από εκείνους που είχαν μια διατροφή με άλλα σνακ ανάλογης θερμιδικής αξίας.

 

Βοηθούν στην απώλεια του βάρους


Οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν στα αμύγδαλα, τα κάνουν πολύ καλή τροφή για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λιγότερες τάσεις για λαιμαργία. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε Β βιταμίνες και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για κάτι γλυκό, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην απώλεια κιλών.

 

Μειώνουν χοληστερίνη


Συγκεκριμένα χαμηλότερο επίπεδο κακής χοληστερόλης (LDL). Όσοι τρώνε αμύγδαλα είναι 44% λιγότερο πιθανό να έχουν αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Λουιζιάνα επάνω σε 24.808 ενήλικες.

 

Μειώνουν την όρεξη


Περίπου 40gr ψημένων, ελαφρώς αλατισμένων αμυγδάλων την ημέρα βοηθούν στον περιορισμό της πείνας και την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Purdue.
Μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή!
Μία νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη-2 βελτίωσαν δραματικά τα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής στον οργανισμό τους, τρώγοντας 40gr αμύγδαλα την ημέρα για περίοδο 3 μηνών.

 

Προστατεύουν την καρδιά


Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και, συνεπώς, του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων, σε όλη την έκταση του σώματος. Αυτή η προσφορά του με τη σειρά της ενισχύει την αρτηριακή πίεση και, εν τέλει, την υγεία της καρδιάς. Τα αμύγδαλα ακόμα περιέχουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία είναι υγιή για την καρδιά, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονών που εμφανίζονται στις αρτηρίες, προστατεύοντας και με αυτό τον τρόπο το σημαντικότερο μυ του σώματος.

 Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

Η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα αμύγδαλα, τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης.
 
 
Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα
 
Οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων καταπολεμούν, με τη σειρά τους, και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και τα λοιπά εντερικά προβλήματα. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ανακουφίζουν από τις καούρες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε έλαια, τα οποία απαλύνουν και ουδετεροποιούν το οξύ του στομάχου.
 
 
Δυναμώνουν τα κόκκαλα
 
Οι πλούσιες ποσότητες σε φώσφορο και ασβέστιο, κάνουν τα αμύγδαλα σημαντική τροφή για την δύναμη και πυκνότητα των οστών. Εκτός αυτών, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο που περιέχουν, επίσης ενισχύουν την υγεία και τη δύναμη των οστών.
 

Αμύγδαλα Ωμά Θερμίδες

 
 
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θερμίδες, επομένως είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο. Μια τυπική μερίδα είναι περίπου 30 γραμμάρια ή περίπου 23 αμύγδαλα, που έχουν περίπου 160 θερμίδες. Τα 15 αμύγδαλα ωμά έχουν περίπου 100 θερμίδες. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε 10 αμύγδαλα είναι περίπου 1,5 γραμμάριο. Τα αμύγδαλα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλες πηγές όπως το κρέας, το ψάρι ή τα όσπρια, αλλά παρέχουν μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης μαζί με υγιή λίπη, φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα.
 
Διατροφικοί στόχοι: Εάν θέλετε να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να προσέχετε τη συνολική σας πρόσληψη θερμίδων. Η κατανάλωση μιας λογικής μερίδας αμυγδάλων μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
 
 

Αμύγδαλα Παρενέργειες

 
Τα αμύγδαλα θεωρούνται γενικά ασφαλή και αποτελούν υγιεινή διατροφική επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, όπως κάθε τρόφιμο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή παρενέργειες. Ακολουθούν ορισμένες πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τα αμύγδαλα:
 
Αλλεργίες: Οι αλλεργίες στα αμύγδαλα μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, από ήπια έως σοβαρά, όπως κνίδωση, κνησμό, πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή και σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφυλαξία. Εάν έχετε μια γνωστή αλλεργία στα αμύγδαλα ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε αλλεργικοί στα αμύγδαλα, είναι σημαντικό να τα αποφύγετε και να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.
Γαστρεντερικά προβλήματα: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πεπτικές ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση αμυγδάλων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια, ειδικά εάν τα καταναλώνουν σε υπερβολικές ποσότητες. Το μούλιασμα ή το άσπρισμα των αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων σε ορισμένα άτομα.