|
Καλάθι 0
Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 2314 01 36 10

Όσπρια διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία!

13/04/2024
από pure-natural.gr

Τα όσπρια αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής μας, εδώ και
πολλά χρόνια και ξεχωρίζουν για τα επιβεβαιωμένα οφέλη τους
στην υγεία.


Έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με
αποτέλεσμα να μας αφήνουν χορτάτους για μεγάλο χρονικό
διάστημα ενώ τα ευεργετικά τους συστατικά έχουν αντικαρκινική
δράση και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Παράλληλα,
αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους στοχεύουν στη
σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα,
όπως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Συγκαταλέγονται στις τροφές που καίνε λίπος καθώς περιέχουν
ένα θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται χολίνη. Το σώμα μας
μπορεί να παράγει χολίνη σε μικρές ποσότητες, ωστόσο το
υπόλοιπο πρέπει να λαμβάνεται από τα τρόφιμα. Η χολίνη βοηθά
το μεταβολισμό μειώνοντας την ποσότητα της χοληστερόλης στο
ήπαρ!
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες τα καθιστά ένα
εξαιρετικό υποκατάστατο για το κρέας ενώ η υψηλή περιεκτικότητα
σε φυτικές ίνες τα καθιστούν ιδανικά για την υγεία της καρδιάς!
Τέλος, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη,
χάρη στο λυκοπένιο που περιέχουν και αναστέλλουν την ανάπτυξη
καρκινικών κυττάρων στο στομάχι λόγω της περιεκτικότητας τους
σε ισοφλαβόνες.
Υπάρχουν πολλά είδη οσπρίων σε όλο τον κόσμο. Τα  πιο γνωστά
από αυτά  είναι τα ακόλουθα:


1. Φασόλια

 


Τα κλασικά φασόλια, αποτελούν την πλουσιότερη πηγή φυτικών
ινών μεταξύ της ευρύτερης ομάδας των φασολιών, στην οποία
ανήκουν, για παράδειγμα, τα μαυρομάτικα φασόλια ή τα φασόλια
γίγαντες.


2. Κόκκινα Φασόλια  


Αποτελούν το είδος των φασολιών με την υψηλότερη
περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες και σίδηρο, σε σχέση τα
υπόλοιπα είδη φασολιών, όπως τα κλασικά φασόλια ή οι γίγαντες.


3. Φασόλια Γίγαντες


 Παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κάλιο μεταξύ όλων
των οσπρίων. Για παράδειγμα, περιέχουν σχεδόν διπλάσια
ποσότητα καλίου, σε σχέση με τα κουκιά, τα λούπινα ή τη φάβα.
Επομένως αποτελούν πολύ καλή πρόταση για υπερτασικά άτομα.


4. Μαρομάτικα Φασόλια 


Ξεχωρίζουν από το ιδιαίτερο μαύρο χρώμα στο κέντρο τους και
παρά το μικρότερο μέγεθός τους έχουν παρόμοια θρεπτικά
χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα φασόλια.


5. Φάβα


Καθώς προέρχεται από λαθούρι, είναι ιδιαίτερα θρεπτική. Αποτελεί πηγή φυτικής πρωτεΐνης, σύνθετων υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού και φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, βοηθούν στην πρόληψη και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του διαβήτη και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.


6. Ρεβίθια

 


Mπορεί βάσει σύστασης να μην ξεχωρίζουν από τα άλλα όσπρια
του πίνακα. Εντούτοις, διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητα
των πρωτεϊνών τους, οι οποίες παρέχουν όλα τα απαραίτητα
αμινοξέα στην αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.


7. Ροβίτσα


Αν και λιγότερο γνωστή, είναι πολύ θρεπτική και ανήκει στα όσπρια
με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, μαζί με τις φακές, τα
κόκκινα φασόλια και τα φασόλια γίγαντες.


8. Φακές 


Οι δημοφιλείς φακές αποτελούν την πλουσιότερη πηγή φυτικού
σιδήρου και φυτικών ινών ανάμεσα στα όσπρια.



Χρήσιμο Tip


Αύξησε το χρόνο που τρως τα όσπρια. Όταν καταναλώνεις τροφές που είναι πολύ πλούσιες σε φυτικές ίνες (πιο δύσπεπτα φαγητά),αν δεν γίνει καλή μάσηση, θα πρέπει το στομάχι σου να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο, εξού και το πρήξιμο που θα έχεις.

Εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη διατροφική αξία των οσπρίων καλό θα ήταν να εφαρμόσουμε στη διατροφή μας τους κατάλληλους συνδυασμούς.Συνδύασε τα όσπρια με ρύζι ή πιλάφι.Προσθέστε καρότα,ντομάτα ή πιπεριά και κλειστε το γεύμα με ένα πορτοκάλι.

To Pure Natural δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες
Bagtzoglou Efpraxia,
Biomedical scientist