|
Καλάθι 0
Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 2314 01 36 10

Λάδι Άρνικα- Το μυστικό των αθλητών

30/10/2023
από pure-natural.gr

Αρνικα ιδιότητες του φυτού

Αρνικα είναι ποώδες πολυετές φυτό που συναντάται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, στη Μέση Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Είναι διαδεδομένη στις ορεινές περιοχές, στα όξινα εδάφη, σε λιβάδια και τυρφώδεις περιοχές, μέχρι την ανώτερη αλπική ζώνη και γενικά σε τόπους που διατηρούν υγρασία.

Στη χώρα μας τη βρίσκουμε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η πόα αυτή έχει ύψος 20 – 60 εκατοστά και στέλεχος όρθιο, ευθύ, χνουδωτό και λίγο διακλαδισμένο. Έχει φύλλα ωοειδή και απλωμένα πάνω στο έδαφος, πιο μεγάλα στη βάση. Τα άνθη της έχουν ζωηρό κίτρινο χρώμα και μεγάλα, περιφερειακά γλωσσοειδή ανθίδια. Η εποχή της ανθοφορίας της είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, εποχή κατά την οποία γίνεται και η συγκομιδή της. Τα μέρη της που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως τα κεφάλια των ανοιχτών ανθέων αλλά και η ρίζα και τα φύλλα της.

Αρνικα συστατικά: Η άρνικα σε μεγάλες δόσεις είναι δηλητηριώδης καθώς περιέχει 2 τριτερπενικές αλκοόλες, την αρνιδιόλη και τη φαραδιόλη, καθώς και φλαβονικά ετεροσίδια, την καιμπφερόλη και την κερσετόλη.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Η αρνικίνη και το γαλλικό οξύ που περιέχει η άρνικα ως κύριο συστατικό, καθορίζουν τις θεραπευτικές αλλά και τις δηλητηριώδης ιδιότητές της. Γενικά, η άρνικα είναι αποτελεσματικά τονωτική του κυκλοφορικού συστήματος και ανεβάζει την πίεση. Επίσης, είναι και τονωτική της μήτρας, αντιφλεγμονώδης, υποβοηθά την απορρόφηση των εσωτερικών αιματωμάτων των φλεγμονών.

Εκτός από τις ανθελμινθικές, απολυμαντικές, διαλυτικές και θεραπευτικές της ιδιότητες κατά των μωλώπων χρησιμοποιείται και κατά της δυσεντερίας, στις περιπτώσεις παραλύσεων, κατά της δυσουρίας και κατά του κοκίτη. Είναι τονωτική της πέψης και του νευρικού συστήματος, ενώ χρησιμοποιείται και για τους πόνους των αρθρώσεων και των μυών, κατά των ρευματισμών και της αιμόπτυσης, κατά της στηθάγχης και συντελεί στην έκκριση της χολής. Είναι φυτό

τονωτικό της καρδιάς, του νευρικού και του πεπτικού συστήματος. Έχει επίσης αποδειχτεί αποτελεσματική και κατά της σαλμονέλας.

 

Χρήσεις και οφέλη του ελαίου
Τα άνθη και οι ρίζες του φυτού της άρνικας, χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ ακόμα μια θεραπευτική προσέγγιση των φύλλων της άρνικας ήταν (τότε) να... καπνίζονται.
Πρέπει ωστόσο να προσέξουμε τη δύναμη του λαδιού της άρνικας και να μην το λάβουμε, ειδικά στην αγνή μορφή του αψήφιστα και χωρίς μέτρο.

Το αιθέριο έλαιο της άρνικας δεν χρησιμοποιείται για αρωματοθεραπεία, καθώς είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να αποδειχθεί τοξικό, αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά.
Η διαλυμένη του όμως μορφή, που είναι και ο τρόπος που το αγοράζετε κατά βάση, είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση οιδημάτων, μολύνσεων και στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο.
Πολλοί είναι οι επαγγελματίες αθλητές που καταφεύγουν στο λάδι άρνικας για την αντιμετώπιση τραυματισμών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ή των αγώνων, ενώ πιο συγκεκριμένα οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καλύπτουν τα παρακάτω:
• Μυϊκούς πόνους, σπασμούς, τραβήγματα μυών ή ρευματικούς πόνους
• Στραμπουλήγματα, μελανιές και οιδήματα που οφείλονται σε κατάγματα
• Τσιμπήματα εντόμων και
• Τριχόπτωση (Κάντε μασάζ στο κρανίο σας με αραιωμένο διάλυμα του λαδιού άρνικας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος και την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τρίχας.)

 
 
 

Πώς λειτουργεί η άρνικα;
Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες της άρνικας πηγάζουν από τα παράγωγα θυμόλης που έχει στη σύστασή της. Η θυμόλη, είναι αποτελεσματική όσον αφορά την αγγειοδιαστολή, η οποία κατ’ επέκταση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και των υγρών σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, δρώντας έτσι σαν ισχυρό αντιφλεγμονώδες σε φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος.
Η άρνικα, επιπλέον, διεγείρει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στη θεραπεία και ανακούφιση από τη συσσώρευση των υγρών σε τραυματισμένες αρθρώσεις, πρησμένους μύες και μελανιασμένους ιστούς.

Είναι ασφαλές το λάδι της άρνικας;
Το λάδι της άρνικας είναι μόνο για εξωτερική χρήση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταποθεί ή να το εισπνεύσετε. Οι μορφές που κυκλοφορεί είναι πολλές, ενώ οι ταμπλέτες που περιέχουν άρνικα, έχουν τόσο μικρές ποσότητες που δεν είναι επικίνδυνες.
Το λάδι άρνικας, καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε διαλυμένη μορφή, ενώ αν έχετε το αιθέριο έλαιο στην αγνή του και αδιάλυτη μορφή, μπορείτε να το αραιώσετε σε αμυγδαλέλαιο. Τέλος, μην το αλείφετε σε ανοιχτές πληγές, καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός και κάντε πάντα ένα τεστ με λίγο βαμβάκι, για να ελέγξετε την αντίδραση του δέρματός σας σε αυτό.

Άτομα με υπερευαισθησία, οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες που θηλάζουν, καλό είναι να απέχουν από τη χρήση του τόσο ισχυρού λαδιού της άρνικας, ακόμα και στη διαλυμένη μορφή του.
 

  

Μασάζ:

*Σαν θερμαντικό μασάζ πριν από κάθε άθληση αλλά και σαν χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση

*Μετά από μια κουραστική μέρα

*Μετά από μια επίπονη εργασία

*Το χαλαρωτικό αυτό μασάζ με λάδι άρνικας θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν ενώ παράλληλα θα μας προστατεύσει από επίπονα πιασίματα.

Ενδεικτικοί τρόποι χρήσης:

*Κάνοντας επάλειψη με λάδι ή αλοιφή άρνικας σε σημείο που έχουμε χτυπήσει το δέρμα δεν σπάει και ανακουφίζεται αμέσως

*Κάνοντας μασάζ με λάδι άρνικας σε μυϊκούς πόνους και σε ρευματικούς πόνους έχουμε άμεση ανακούφιση

*Χρησιμοποιώντας κομπρέσες εμποτισμένες με λοσιόν άρνικας ή με έγχυμα άρνικας βοηθάμε να μειωθούν άμεσα, οι φλεγμονές, οι μελανιές και οι μώλωπες.

Πως φτιάχνω έλαιο άρνικας: Η αναλογία εκχύλισης είναι 1 μέρος άνθους άρνικας με 5 μέρη φυτικού λαδιού ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε σε βάζο τα άνθη και ρίχνουμε από πάνω το λάδι, ώστε να τα καλύπτει πλήρως. Το βάζουμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος για έξι εβδομάδες και το ανακινούμε μια φορά την ημέρα. Σουρώνουμε τα άνθη και το βάζουμε σε νέο δοχείο. Το λάδι άρνικας είναι έτοιμο.

 

Προφυλάξεις: Δεν χρησιμοποιείται από εγκύους. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος αν χρησιμοποιείται σε κάποιο σημείο του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε πάνω σε πληγές ή σε ανοιχτό δέρμα. Ερεθίζει τους βλεννογόνους ιστούς και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εσωτερικά. Αν είστε αλλεργικοί στην άρνικα μην χρησιμοποιείτε κανένα παρασκεύασμα του βοτάνου(λάδι, αφέψημα, βάμμα.)