Περιγραφή
Κάρυ 50gr Divinum
Το κάρυ είναι ένα μίγμα μπαχαρικών που προέρχεται από την Ινδία και έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό ως χαρακτηριστικό καρύκευμα για διάφορα πιάτα. Η ονομασία "κάρυ" προέκυψε από μια παρερμηνεία της λέξης "καρύ" (கறி) στη γλώσσα των Ταμίλ, που σημαίνει απλά μαγειρευτό φαγητό.
Αν και στην Δύση το κάρυ συχνά αναφέρεται ως συγκεκριμένο μπαχαρικό ή μίγμα μπαχαρικών, στην Ινδία και την Ινδονησία η έννοια του κάρυ ποικίλλει σημαντικά. Εκεί, το κάρυ ετοιμάζεται κατά παραγγελία για κάθε συγκεκριμένο πιάτο, με τις αναλογίες και τα είδη των μπαχαρικών να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από συνταγή σε συνταγή.
Τα μπαχαρικά που συνήθως περιλαμβάνονται σε ένα μίγμα κάρυ μπορεί να είναι κολίανδρο, κάρδαμο, πιπέρι καγιέν, μαύρο πιπέρι, κανέλα, μουστάρδα, τζίντζερ, κουρκουμάς, τσίλι, μοσχοκάρυδο, σκόρδο, γαρύφαλλο, και άλλα. Το κάθε μίγμα μπορεί να ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με τις τοπικές προτιμήσεις και τα υλικά που είναι διαθέσιμα.
Στην Ινδική, Ινδονησιακή και Κινέζικη κουζίνα, το κάρυ χρησιμοποιείται για να αρωματίσει μια ποικιλία από πιάτα, όπως πιάτα με λευκό ή κόκκινο κρέας, λαχανικά, ρύζι, και αυγά. Πάντα μαγειρεύεται με λάδι ή λίπος για να αναδείξει το άρωμα και τη γεύση των μπαχαρικών στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Αυτή η ευελιξία και ποικιλία κάνει το κάρυ ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυχρησιμοποιούμενα μπαχαρικά σε όλο τον κόσμο, με κάθε περιοχή να προσθέτει το δικό της μοναδικό στίγμα στην παράδοση του κάρυ.
Τρόπος Χρήσης
Με το κοτόπουλο, την πατατοσαλάτα, τα βραστά αυγά, τις γαρίδες και φυσικά με το ρύζι. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σε ντρέσινγκς για σαλάτες, λαχανικά και σούπες.