|
Καλάθι 0
Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 2314 01 36 10

Σπαθόλαδο: Το Φυσικό Γιατρικό για Κάθε Περίπτωση

21/10/2023
από pure-natural.gr

Όσοι έχετε αναζητήσει φυσικά έλαια για φαρμακευτική και καλλυντική χρήση, τότε σίγουρα, έχετε πέσει, έστω και μία φορά, πάνω στο σπαθόλαδο (βαλσαμέλαιο). Το όνομά του είναι εντυπωσιακό, καθώς προέκυψε από την κύρια ιδιότητά του, να επουλώνει τα τραύματα από τα σπαθιά. Το περιβόητο βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών αναδείχθηκε γρήγορα για τις πολλαπλές εφαρμογές του. Μέχρι και σήμερα, αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς και γίνεται αναντικατάστατο ίαμα γι’ αυτούς που επιλέγουν φυσικούς τρόπους να θεραπεύσουν και να περιποιηθούν τον εαυτό τους.

 

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο, στην επίσημη ονομασία του Hypericum oil ή St. John’s wort oil, έχει ως κύριο συστατικό του το βαλσαμόχορτο, στην περίοδο της ανθοφορίας του. Το περίφημο αυτό φυτό διακρίνεται για τις πολλαπλές θεραπευτικές του ιδιότητες και διαθέτει αντισηπτική, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονη, στυπτική και επουλωτική δράση. Επιπλέον, αποτελεί αντικαταθλιπτικό, γι’ αυτό και ονομάζεται και «βότανο της λιακάδας» και συστήνεται και για την αϋπνία. Αντίστοιχα, το σπαθόλαδο, περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του βοτάνου και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους πόνους των αρθρώσεων, τα εγκαύματα, τους μώλωπες κλπ. Συνήθως χρησιμοποιείται για εντριβές ή επαλείψεις και εφαρμόζεται τοπικά με την βοήθεια επιθεμάτων. Πιο σπάνια, γίνεται και πόσιμο, σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών και μελαγχολίας.

 

 

Συστατικά

Πράγματι, το σπαθόλαδο διαθέτει αναλλοίωτα όλα τα συστατικά που περιέχει το βαλσαμόχορτο, γι’ αυτό και αποτελεί μια εναλλακτική του αφεψήματος. Σύγχρονες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες έχουν συγκλίνει στην άποψη, ότι οι πολύτιμες ιδιότητές του οφείλονται στις κύριες δραστικές του ουσίες, την υπερικίνη και την υπερφορίνη. Η πρώτη ουσία διαθέτει αναλγητική και επουλωτική δράση, ενώ η δεύτερη είναι αντιοξειδωτική και αντισηπτική. Επιπλέον, περιέχει φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια και ρητίνες. Το έλαιο χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική για την αντιμετώπιση νευραλγιών, τριχόπτωσης και μελαγχολίας.

Οφέλη

Το σπαθόλαδο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φυσικά και φυτικά σκευάσματα, ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Διαθέτει μια σειρά από ιδιότητες, ιδιαίτερα χρήσιμες για την υγεία, και χρησιμοποιείται για την επίλυση πολλών προβλημάτων. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και για την περιποίηση προσώπου και σώματος, αναδεικνύοντας την ομορφιά του υγιούς δέρματος και των λαμπερών μαλλιών. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

Έχει επουλωτική δράση

Χάρη στις ρητίνες και την υπερικίνη που περιέχει, το σπαθόλαδο είναι ιδανικό για την επούλωση πληγών, εγκαυμάτων και μωλώπων. Σταματάει την αιμορραγία, ενώ ταυτόχρονα απολυμαίνει το τραύμα και ανακουφίζει από τον πόνο. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης και αντισηπτική του δράση προστατεύουν την πληγή από τον υποτροπιασμό και τις μολύνσεις. Για να το εφαρμόσετε, αρκεί να εμποτίσετε μια γάζα με λίγο από το έλαιο και να εφαρμόσετε τοπικά, στην προβληματική περιοχή.

 

Είναι αναλγητικό

Το σπαθόλαδο είναι το ιδανικότερο ίαμα για την ανακούφιση από ρευματικούς πόνους και πόνους των αρθρώσεων. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ισχιαλγιών και νευραλγιών. Επίσης, μειώνει την αίσθηση του πόνου στους τραυματισμούς των νεύρων και στις αρθρώσεις. Για να επωφεληθείτε την παυσίπονη δράση του, εφαρμόστε λίγο από το έλαιο στην περιοχή και κάντε ελαφρές εντριβές. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να κάνετε θεραπευτικό μασάζ σε όλο το σώμα για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Ταυτόχρονα, το βαλσαμέλαιο συστήνεται και για την ανακούφιση από στομαχικά έλκη και καταπραΰνει την κολίτιδα. Για άμεσα αποτελέσματα δοκιμάστε το ως πόσιμο, καταναλώνοντας μια κουταλιά κάθε μέρα.

 

Αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό

Ανάμεσα στην πληθώρα των βοτάνων, το σπαθόχορτο αποτελεί το κορυφαίο αντικαταθλιπτικό. Το κύριο προϊόν του, δηλαδή το σπαθόλαδο, αποτελεί το φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Περιλαμβάνει πολύτιμες ουσίες, οι οποίες ενεργοποιούν τον νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης για καλύτερη διάθεση. Εάν επιθυμείτε, λοιπόν, να αναζητήσετε φυσικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από τον εχθρό της μελαγχολίας, τότε μια κουταλιά σπαθόλαδο καθημερινά μπορεί να αντιμετωπίσει τα ήπια συμπτώματά της και θεωρείται ισάξια της συνταγογραφούμενης δοσολογίας αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Διαθέτει ηρεμιστική δράση

Εκτός από αναλγητικό, το σπαθόλαδο είναι και ηρεμιστικό. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για να επιλύσει προβλήματα αϋπνίας και βοηθάει στην μείωση του άγχους. Ένα χαλαρωτικό μασάζ με λίγο από το έλαιο θα βοηθήσει το σώμα και το πνεύμα σας να ξεκουραστεί και να απαλλαγεί από το περιττό στρες.

Όπως αναφέραμε, το σπαθόλαδο χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, στην περιοχή που έχει υποστεί βλάβη, είτε εσωτερικά, ως πόσιμο. Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την θεραπευτική του αξία, γι’ αυτό και η χρήση του αυξάνεται όλο και περισσότερο. Ενδεικτικά:

  • Ανακουφίζει από φλεγμονές και ερεθισμούς
  • Καταπραΰνει από τσιμπήματα εντόμων
  • Επουλώνει τις πληγές από τραυματισμούς και κατακλίσεις
  • Θεραπεύει από εγκαύματα και δερματίτιδες
  • Καταπολεμά τις αιμορροΐδες
  • Καταπραΰνει από ισχιαλγίες και μυαλγίες
  • Μειώνει τους πόνους της μέσης και τους ρευματισμούς
  • Τονώνει το νευρικό σύστημα και αποκαθιστά τις βλάβες του
  • Καταπολεμά τα στομαχικά έλκη και τα εσωτερικά καψίματα
  • Βοηθάει στην απόχρεμψη
  • Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της έμμηνου ρήσης
  • Απαλλάσσει από την αϋπνία
  • Είναι καλό ηρεμιστικό
  • Αντιμετωπίζει την ήπια ή μέτρια μορφή κατάθλιψης
  • Βελτιώνει τη διάθεση και χαρίζει ευεξία
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα